dissabte, 12 d’octubre de 2013

Excursió fins la font Donzella

Excursió fins la font Donzella

Morella i Vallibona van ser protagonistes el dissabte 12 d'octubre d'una nova jornada de Memòria Històrica amb un recorregut a peu des de Vallibona fins a la font Donzella passant pel mas de Punta, Mas d’Espada i Moli Rico al terme de Morella.

Una trentena de persones van participar en l'activitat organitzada per l'associació Amics de Florencio Pla Meseguer, La Pastora. Cada octubre des de la associació tenim previst organitzar una jornada dintre del cicle "Passejant per la Història recent" que repassa els fets, vivències i records de persones que van viure aquella època de la postguerra a la comarca dels Ports amb una marxa a peu fins el llocs significatius i així la gent coneix de primera mà els camins, amagatalls i masos on es van viure episodis del maquis, com ara la font Donzella de Morella, zona d'activitat guerrillera del 23 sector de l'AGLA (Agrupación Guerrillera del Levante i Aragón) o llocs on va estar el guerriller anti-franquista vallibonenc Florencio Pla Meseguer, la Pastora.

Es tracta d'escoltar una lliçó de memòria històrica de protagonistes que encara són vius. Aquesta vegada ha estat el vallibonenc Alejandro Segura que va treballar en aquells temps en diferents masos del Barranc del Fondo i Mas de la Roca. Alejandro va parlar de l'impacte que van sofrir els masovers en mig del maquis i la Guàrdia Civil, de les contrapartides, de la repressió per part de les autoritats, així com de l'impacte negatiu que va suposar l'obligada "evacuació" dels masovers als pobles com a mesura de repressió contra el maquis implantada pel general Pizarro de la Guardia Civil.


També va tenir unes paraules a favor de Florencio Pla Meseguer, la Pastora, que ell va conèixer com Teresa, dient que no era una persona dolenta, i a la que se li van donar autoria de fets criminals que pensa no va tindre res a veure. A les explicacions d'Alejandro Segura es van afegir les vivències de Fidel Guimerà del mas de la Gatellera de Vallibona, i José del mas de Simfores de la Pobla de Benifassà.